Osnovna škola Ravne njive -Neslanovac u koordinaciji pedagoginje Dubravke Katačić sudjelovala je u provedbi aktivnosti izvedbe edukativne predstave Vicković/Hadži-Manev: „Naš zeleni svijet-otpad nije smeće“  projekta „Otpad nije smeće“na temu „razvrstavanje otpada“koju provodi Grad Split 2019.godine u sklopu provedbe programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom( KK.06.3.1.07) za predškolsku djecu (3-7  god) i djecu nižih razreda škole.

Ovim projektom Grad Split provodi  niz izobrazno informativnih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje nastanka otpada,odvojeno prikupljanje komunalnog otpada,kućno kompostiranje otpada i ponovnu upotrebu predmeta .

Projekt je financiran od strane Europskog strukturnog investicijskog fonda – Kohezijski fond.

 

Predstava se održala 2.5.2019. u školskoj dvorani OŠ Ravne njive Neslanovac i  nazočili su i voditelji projekta predstavnici Grada Splita:Toni Jerković i kolege.U publici su bile učiteljice i učenici 11 razrednih odjela i to prvih a,b,c i d, 2.d,trećeg a,b,c,d i e i posebnog razrednog odjela, oko 230 učenika koji su sa zanimanjem sudjelovali u predstavi.

Glavna glumica Barbara Vicković uspješno i s puno talenta utjelovljuje majčicu Zemlju. S lakoćom i glumački vješto vodi nas kroz poučnu priču o nastanku,postanku Zemlje i živih bića,šuma,rijeka,mora i planina na njoj, ukazuje na postojeći problem gomilanja otpada i ekološku prijetnju koja se ,kao mračan oblak,polako nadvija nad nama,ostvarujući s djecom iskonsku,iskrenu i dvosmjernu povezanost i interakciju. Neposredna stvorena veza  kulminira zajedničkim pjevanjem songova koji su svojevrsna suvremena dječja oda prirodi i bude radost i poistovjećivanje djeteta i  „šume,rijeke,visoke planine,jer,sve je tako lijepo da pukneš od miline!“. Rasplet je također edukativnog karaktera. U neposrednoj interakciji glumice ,pojedini učenici dolaze pred ploču s otpadom, otpad izabiru,uklanjaju,tako čiste naš planet i ,potom,razvrstavaju otpad po vrsti, u za to predviđene spremnike.U plavi spremnik ide papir,u zeleni staklo,u žuti plastika, u koš boje antracita odlažu ostali otpad. Po načelima pedagoške struke i ovo je dobro odrađen dio u predstavi jer su djeca dovedena u situaciju iskustveno učiti kroz aktivnosti. Ostvareni ishodi, stečena znanja,stavovi i vrijednosti o potrebi očuvanja okoliša, o osobnoj odgovornosti i ulozi ljudi u održivom razvoju, kao i vještine razvrstavanja otpada po vrsti i boji spremnika ovako naučena, duže traju i zadržavaju se u dječjoj svijesti i navikama.Tako predstava, uz svoju nesumnjivu umjetničku vrijednost, koju personalizira lakoća glume i jasnost u izražavanju, jednostavna a sveobuhvatna i efektna kostimografija, scenografija i snaga riječi, ima i snažnu edukativnu vrijednost. Preporučujemo daljnje izvođenje, zahvaljujemo Gradu Splitu i kazalištu „Smješko“.Kao mogući nastavak projekta, a po uzoru na scenu-ploču u predstavi, kao pedagoginja, osobno preporučujem izradu interaktivne ploče,koja bi predstavljala naš planet Zemlju s pričvršćenim komadima otpada, koji bi za ploču bili pričvršćeni magnetom,čičkom…i sl. i bili bi ireverzibilni,i koji bi se,uz makete spremnika u boji, donirali školi i vrtiću nakon predstave za daljnju edukaciju i radionički rad. Isto ovo,predlažem, trebalo bi  osmisliti kao digitalni edukativni materijal npr. virtualnu igricu za djecu, pa se s ovim prijedlogom obraćam Gradu Splitu. Realizacijom ovakvih ideja ovaj dobro zamišljen i koristan projekt bi se,po mom mišljenju, mogao kvalitetno nastaviti i ojačati.

Autor: Pedagoginja Dubravka Katačić,prof.

Dana 9.5.2019.Za Grad Split i kazalište „Smješko“, za mrežne  stranice OŠ Ravne njive Neslanovac,Split i časopis „Maslačak“