„Kako kroz dan bez plastike? Zero waste kuharica za održivi život“ naziv je predavanja održanog u četvrtak, 11. srpnja 2019. u sklopu javne tribine u organizaciji Grada Splita i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Tribina je održana kao dio projekta Otpad nije smeće, a brojni posjetitelji nakon predavanja imali su priliku porazgovarati s glavnim predavačem, Markom Capekom iz udruge Terra Hub.

U samom uvodu Miranda Šimac iz Udruge Sunce Split predstavila je rezultate projekta ML Repair (REducing and Preventing, an integrated Approach to Marine Litter Management in the Adriatic Sea), tijekom kojeg je publika mogla čuti frapantne podatke o količini morskog otpada koji nas okružuje, a od kojeg najveći dio predstavlja plastika.

Marko Capek vlastitim primjerom je prezentirao kako je svakodnevnica uz korištenje minimalnih i neznatnih količina plastike za jednokratnu upotrebu moguća. Ključni savjet za sve one koji žele smanjiti proizvodnju i gomilanje te vrste otpada bio bi izbacivanje svih takvih proizvoda iz upotrebe. Naime, u dijelu trgovina i trgovačkih lanaca postoje biorazgradive kompostabilne vrećice, koje se nabavljaju po vrlo prihvatljivoj cijeni. Zero waste način života koji promovira Capek, podrazumijeva odbijanje kupnje svih ekološki neprihvatljivih pakiranja.

U dijelu predavanja koje se odnosilo na zero waste kuharicu, Marko Capek također je posjetiteljima dao brojne savjete, kao što su primjerice: kupnja hrane u rinfuzi, spremanje  začina i namirnica u stare staklene tegle te zašto radi svoju nutellu kod kuće, umjesto da kupuje onu u trgovinama.

Capek već duže vrijeme sam izrađuje i razne kozmetičke proizvode, čiju bazu predstavljaju prirodni, neštetni sastojci.

Ostale tematske tribine u sklopu projekta Otpad nije smeće nastavljaju se u rujnu, kao i edukativne tribine u splitskim kotarevima. Cilj projekta „Otpad nije smeće“ je educirati građanke i građane o održivom gospodarenju otpadom.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 2.861.524,75 kuna, a iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava Gradu Splitu iznosi 2.325.521,78 kuna.