U ponedjeljak, 21. listopada 2019. s početkom u 12.00 sati u dvorani Županijske komore Split HGK-a, Trumbićeva obala 4, održati će se javna tribina o kompostiranju. Tribina se održava u sklopu projekta Otpad nije smeće koji provode Grad Split i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a cilj projekta je educiranje građana o održivom gospodarenju otpadom.

Tehnički direktor komunalne tvrtke otoka Krka – Ponikve eko otok Krk d.o.o., Dejan Kosić, u svom izlaganju predstavit će nam Krk kao uspješan primjer otoka na kojem se biorazgradivi otpad odvojeno prikuplja od korisnika i kompostira u javnoj kompostani. Osim kućanstava, u sustav prikupljanja biorazgradivog otpada uključeni su gospodarstvenici, ugostiteljski objekti te poljoprivrednici, budući da je od 2009. na otoku Krku uvedeno i kompostiranje komine od maslina.

Korisnicima usluge prikupljanja biorazgradivog otpada (stanovnicima Krka) jednom godišnje dijele se  vreće visoko kvalitetnog komposta. Na taj način komunalna tvrtka korisnicima izražava zahvalnost za sudjelovanje u uspješnoj provedbi sustava gospodarenja biorazgradivim otpadom.

U nastavku tribine izvršna direktorica Udruge Sunce Split, Gabrijela Medunić-Orlić,  predstavit će Dalmatia Green program koji predstavlja ekološki certifikat za privatne turističke smještajne objekte koji su odlučni ozeleniti svoje poslovanje i gostima pružiti jedinstven boravak u harmoniji s prirodom i lokalnom zajednicom, u čemu upravo kompostiranje predstavlja važnu ulogu. Jedan od kriterija koji se boduje prilikom procjene okolišno odgovornog poslovanja turističkog objekta je stvaranje i postupanje s otpadom, uključujući biootpad.

Za sve koji nisu u mogućnosti doći, osiguran je live stream prijenos tribine na službenoj Youtube stranici projekta.