Ponovna upotreba predmeta prije stotinjak i više godina predstavljala je svakodnevni ritual naših predaka, no nove društvene norme koje nalažu bacanje odjeće i drugih stvari, (iako bi se one mogle još koristiti), dovele su do toga da postolara danas, baš kao i servisera televizora – moramo tražiti po cijelom gradu – kazao je osnivač Instituta za ruralni razvoj i tehnologiju Marijan Galović, u svom predavanju na javnoj tribini “Ponovna upotreba predmeta”, održanoj u utorak, 26. studenoga u Klubu zona. Tribina je održana u sklopu projekta Otpad nije smeće, nositelja Grada Splita, a u organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Marijan Galović u svom izlaganju osvrnuo se na zakonski okvir RH, pa je tako naveo da bi svakome tko je zainteresiran za postupak ponovne upotrebe kao što je primjerice prepravak odjeće, bile potrebne sve one dozvole koje se traže primjerice za odlagalište Karepovac. Predstavio je i modele centara za ponovnu upotrebu u nekim europskim zemljama te istaknuo kako takvi centri u Engleskoj imaju stotinjak tisuća zaposlenika, uglavnom iz socijalno isključenih skupina te generalno donose pozitivan učinak na lokalnu zajednicu. Naveo je i primjer jedne talijanske neprofitne organizacije koja upravlja s 13 reciklažnih dvorišta s rabljenim dobrima i ima stotinu zaposlenih.

Deklarativno, kod nas se potiče razvoj centara za ponovnu upotrebu, ali u praksi je to nešto sasvim suprotno. Jedini Centar za ponovnu upotrebu u Hrvatskoj je onaj u Prelogu, dok je u Rijeci otvoren sličan model, a radi se o popravcima tehničke robe – zaključio je Galović te kao pozitivne primjere naveo splitski i zagrebački Reto centar i socijalnu zadrugu Humana nova. Prema njegovim riječima, iako u EU fondovima postoje znatna sredstva za projekte zaštite okoliša, zbog birokratskih prepreka vrlo malo ih je povučeno.

Andrea Bujas i Aleš Župan iz Reto centra Split predstavili su svoj rad te govorili o restauraciji namještaja i odvoženju dotrajalih predmeta i tehničke opreme, kao i o second-hand trgovini odjeće koja je otvorena u sklopu Reto centra u Kaštel Kambelovcu. Uz malo mašte, volje i truda, svaki dotrajali predmet čiji se dijelovi mogu ponovno upotrijebiti, zaslužuje novi život – zaključili su predstavnici Reto centra Split.

Snimku tribibe možete vidjeti u nastavku: