U ponedjeljak, 2. prosinca 2019. godine, s početkom u 10.00 u središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića održana je svečanost proglašenja pobjednika i dodjela nagrada školama – sudionicima natjecanja pod nazivom „Plastična (noćna) mora“.

Natjecanje za najbolji razredni projekt organizirano je u sklopu projekta „Otpad nije smeće!“ čiji je nositelj Grad Split u suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. Cilj natjecanja je promocija smanjenja stvaranja plastičnog otpada u svakodnevnom životu. Zadatak učenika osnovnih i srednjih škola s područja grada Splita bio je izrada kreativnih stvari od prethodno prikupljenog otpada, pod vodstvom njihovih razrednika/nastavnika. Pobjednici natjecanja proglašeni su u tri kategorije: od prvog do četvrtog razreda i od petog do osmog razreda osnovnih škola te sva četiri razreda srednjih škola. Nakon uvodnih riječi predstavnika Grada Splita i Udruge Sunce predstavljen je tijek rada, sudionici i rezultat svakog razrednog projekta, nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika u svakoj od navedenih kategorija te dodjela nagrada svim uključenim školama. Za sam kraj organiziran je prigodni domjenak.

Žiri sastavljen od predstavnika Grada Splita i Udruge Sunce Split odlučio je nagraditi instalaciju „Moj radni kutak“ napravljen od recikliranih materijala – rad učenika 2. razreda Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad pod vodstvom prof. Lordane Sunare i Katice Urlić. Nagrađen je i projekt majica sa kesicama i slamčicama pod nazivom „Plastični snovi“, koje su izradili učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Ravne Njive-Neslanovac pod mentorstvom prof. Silvane Mijić, Ivane Čupo i Matea Mijića. Također, nagradu je dobio i projekt „Reciklažom do ljepote“ sastavljen od nakita izrađenog od plastike i tretmana uljepšavanja koje su izradili učenici 2. razreda Obrtničke škole pod vodstvom prof. Rozane Vilibić. Navedeni razredi osvojili su Zeleni izlet po izboru u organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, dok su ostali razredi-sudionici dobili društvene igre.

U izradi kreativnih radova u sklopu projekta Otpad nije smeć!e sudjelovali su još i učenici i učenice splitskih osnovnih škola Mejaši, Lučac, Marjan, Kamen-Šine i Split 3 te srednje Prirodoslovne škole, V. gimnazije „Vladimir Nazor“ i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju. Nagrađene radove možete vidjeti u nastavku: