„Sprječavanje nastanka otpada“ naziv je okruglog stola održanog u četvrtak, 19. prosinca 2019. s početkom u 12.00 sati u dvorani Županijske komore Split HGK, organiziranog u sklopu projekta Otpad nije smeće.

Okrugli stol moderirala je izvršna direktorica Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce Gabrijela Medunić-Orlić, a u panel raspravi sudjelovali su direktor Čistoće Split d.o.o. Lukša Regjo, savjetnik splitskog gradonačelnika Krešimir Budiša, Anamarija Puzić iz HGK, direktorica ACT Printlab Andrea Vuković Buljan te voditeljica Odjela okolišnog prava Udruge Sunce Ivana Krstulović Baković.

Gabrijela Medunić-Orlić na samom početku istaknula je kako se o sprječavanju nastanka otpada vrlo malo govori, iako je to prema redu prvenstva prioritet u održivom gospodarenju otpadom, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Direktor Čistoće Split d.o.o., Lukša Regjo, kazao je kako se smanjenjem nastanka otpada postiže ekonomski najpovoljnije rješenje. Kao najveći izazov, direktor splitske komunalne tvrtke naveo je pronalaženje najučinkovitijih mjera za nepridržavanje pravila, odnosno sankcioniranje prekršitelja. Voditeljica Odjela okolišnog prava Udruge Sunce, Ivana Krstulović Baković predstavila je aktivnosti Udruge u ovoj tematici te zaključila kako je potrebno da svaki građanin preuzme odgovornost za otpad koji stvara.

Savjetnik splitskog gradonačelnika Krešimir Budiša osvrnuo se na načine na koje Grad postupa u skladu s ovim prioritetom te pozvao sve posjetitelje da smanje nastanak otpada – kako u svojim domovima, tako i u uredima. Direktorica društvenog poduzeća ACT Printlab, Andrea Vuković Buljan je na primjeru poslovanja svoje organizacije istaknula da je moguć održiv način poslovanja u poslovnom sektoru te da partneri sve više prihvaćaju standarde i mjere koji omogućavaju stvaranje što manje otpada te samim time i održivost proizvoda.

Okrugli stol o sprječavanju nastanka otpada posljednje je u nizu javnih događanja provedenih u sklopu projekta Otpad nije smeće u kojem je održano 6 javnih tribina posvećenih temama projekta te sveukupno 34 edukacijske tribine u gradskim kotarima i mjesnim odborima grada Splita. Također, u sklopu projekta Udruga Sunce održala je i nagradna natjecanja u osnovnim i srednjim školama, a pobjedničke radove možete od danas vidjeti u atriju Grada Splita, Obala kneza Branimira 17, svakim danom do kraja godine.

U nastavku vam donosimo snimku tribine: