Molimo na građane da pripaze što bacaju u spremnike za otpad koji se nalaze na javnim površinama. Splitski vatrogasci su prošle godine imali 207 intervencija vezanih za paljenje spremnika, a sličan trend se nastavlja i ove godine. Također, ukoliko primijetite sumnjivo ponašanje ili namjeru nekog od neodgovornih građana da zapali spremnik molimo da to odmah javite policiji.

Vrijednost spremnika za odvojeno prikupljanje otpada je oko 2000 kuna, a ukoliko u to ubrojimo i rad vatrogasaca te ostalih nadležnih službi dolazimo do iznosa koji predstavljaju mjesečne plaće nekih građana. Šteta se na kraju sanira novcem dobivenim kroz plaćanje komunalnih usluga te novcem poreznih obveznika pa u toj “igri” neodgovornih pojedinaca svi gubimo jer se novac koji ulažemo za sanaciju može utrošiti na mnogo bolje načine. Također, mnogo puta osim spremnika požar zahvati i automobile, iz tog razloga ovaj trend moramo smanjiti na što manju razinu.

U konkretnom slučaju koji se dogodio ovih dana radi se o novim spremnicima koji su nabavljeni uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sufinancirani su sredstvima Europske unije.