– Kada smo krenuli sa sanacijom u jesen 2017. godine, rekao sam kako slika tadašnjeg Karepovca ne da nije dostojna Splita ili Europe, nego nije dostojna ni zemljama trećeg svijeta. To je bila apsolutna sramota koja je danas – prošlost. Neki su tražili da zbog neugodnih mirisa obustavimo sanaciju, ali upravo taj miris osvijestio je Splićane što moramo napraviti. I to smo napravili, uz odlučnost, znanje, hrabrost i petlju. Današnji potpisi na ovom ugovoru jesu kruna naših trogodišnjih napora da ekološku bombu na splitskom poluotoku dovedemo do točke uređenog i saniranog odlagališta pred kojim je još svega koja godina sanacije – poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa današnjeg potpisivanja Ugovora o financiranju sanacije odlagališta Karepovac.

Odluku o financiranju projekta „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“ kojom se projektu dodjeljuje 114.867.436,75 kuna bespovratnih sredstava EU fondova, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. donijelo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a na temelju prijave Grada Splita na Poziv na dostavu projektnih prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava koji je objavljen u srpnju.

Uz gradonačelnika, Ugovor o financiranju danas su stoga potpisali  ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.  Kako je podsjetio gradonačelnik obraćajući se novinarima, ukupna vrijednost sanacije Karepovca iznosi 289 milijuna kuna. Radovi na prvoj fazi sanacije završili su mjesecima prije ugovorenog roka, a uporabna dozvolu izdana je mjesec dana prije ugovorenog roka. – Čist zrak i čista voda imperativ su ugodnog življenja u gradu pod Marjanom, naglasio je Krstulović Opara.

– Nedavno smo potpisali ugovor o sufinanciranju izgradnje pročistača pitke vode u Splitu. Početkom ove godine potpisan je i vrlo važan ugovor o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin težak čak 1,8 milijarda kuna. Krenuli smo i u spajanje vodovoda Srinjine i Sitno Donje. Split tako postaje najveće gradilište ove strane Jadrana – kazao je Krstulović Opara najavivši i nove korake u gospodarenju otpadom pri čemu građani moraju biti – važan partner. S dodijeljenih, bespovratnih 114,8 milijuna kuna, na raspolaganju je dovoljno sredstava da se, nastavio je gradonačelnik, završi aktualna faza sanacije, uz prekrivanje zelenilom te izgradnju plinskih bunara. Nakon toga slijedi faza koja se trenutno projektira, izgradnja podzemnih plinskih cijevi do moguće plinske elektrane.

– Sve to vodi do 2023. godine kada bi se otvorenjem Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici,  Karepovac, kao sanirano odlagalište, konačno i zatvorio – kazao je gradonačelnik.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić čestitao je gradonačelniku na svim dosadašnjim naporima: – Te 2017. nije bilo lako krenuti u ovu priču, ali ustrajnošću splitske gradske uprave došli smo do današnjeg dana u kojem je Karepovac gotovo pa saniran. Taj proces ide hrabro dalje do svog finala – poručio je, među ostalim, resorni ministar. Direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić naveo je kako je sanacija splitskog odlagališta obavljena  u rekordnom roku. Odluka o financiranju projekta „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“ kojom se dodjeljuje 114.867.436,75 kuna bespovratnih sredstava, rezultat je, naveo je direktor Kukić, sjajne suradnje svih sudionika ovog složenog procesa.

Podsjetimo, projekt sanacije se provodi kroz sedam faza od kojih je prva, najveća, najvažnija i najneugodnija dovršena, a obuhvaćala je djelomični iskop, premještanje i konačno oblikovanje postojećeg otpada na odlagalištu Karepovac. Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava dodatni je poticaj za realizaciju ostalih faza projekta koje će se provoditi u narednom periodu, a namjera Grada Splita je sve završiti i prije službenog roka provedbe projekta, 31. prosinca 2023. godine.