Povodom UN-ovog „Tjedna solidarnosti s narodima koji se bore protiv rasizma i rasne diskriminacije“, Shaping fair cities lansirao je „Digitalni alat za Ciljeve održivog razvoja (SDGs) i migracije“: riječ je o online instrumentu razvijenom od strane University of Bologna – Alma Mater Studiorum (Odjel za društvene i političke znanosti – Forli Campus) u koordinaciji s vodećim partnerom, regijom Emilia-Romagna, ali i uključenosti svih projektnih partnera iz 7 zemalja Europe i 2 zemlje koje nisu članice EU (Italija, Hrvatska, Poljska, Rumunjska, Španjolska, Danska, Švedska, Albanija i Mozambik).

„Alat Ciljeva održivog razvoja i migracija“ je dinamična platforma koja prikuplja lokalne i nacionalne resurse unutar i izvan Europe, a uglavnom funkcionira kao „osobni trener“ za migrante i građane u svrhu „nikoga ne ostavljati iza“, istodobno promovirajući izdržljiva i mirna društva. Globalni ciljevi Agende 2030 međusobno su povezani s migracijskim problemima i ljudskim pravima postajući posebno relevantni u vrijeme globalne pandemijske krize. Implementacija Agende 2030 na lokalnoj razini presudna je za suočavanje s globalnim razornim utjecajem na ljudski život na svim razinama. Posebno se to odnosi na živote i prava ljudi koji ulaze u kategoriju onog dijela društva koje je nerijetko zapostavljeno i slabije razvijeno, poput migranata i izbjeglica, koji su središte i fokus svih aktivnosti projekta Shaping fair cities.

Glavni cilj ovog digitalnog alata jest migrantskim zajednicama dati pregled svih mogućnosti i usluga koje im se mogu ponuditi na području na kojem žive.  Raspon je širok, od usluga vezanih za zapošljavanje, edukaciju, tečajeve jezika, prihvatne centre, jezičnu i pravnu asistenciju, brigu o djeci, osnaživanju žena itd. Ilustracijom sadržaja najvažnijih odredbi zakona o migracijama i azilu na internacionalnoj, EU, nacionalnoj (i lokalnoj razini, gdje je to moguće), ovaj alat također pomaže stručnjacima specijaliziranima za rad s migrantima, socijalnim radnicima i pravnicima.

Web stranicu karakterizira jednostavna struktura s raznim odjeljcima koji korisnicima pružaju skup integriranih izvora, a možete je provjeriti na sljedećem linku

www.sdgsmigration.unibo.it

Odjeljak “Home” informira o najnovijim vijestima koje se odnose na ciljeve održivog razvoja i migracije, npr. naglašavajući povezanost između migracija i održivog razvoja. Odjeljak posvećen „Projektu i partnerima“ fokusiran je na opisivanje Shaping fair cities projekta, njegovo podrijetlo, ciljeve i partnere locirane u EU i u zemljama van EU. Ovo je projekt koji gradi mostove između građana i lokalnih vlasti, istovremeno na dvije hemisfere u skladu sa 17 ciljeva održivog razvoja (rezultat je i poboljšanje globalnog partnerstva).
Dajući prostor  lokalnim projektima partnera, uslugama i mogućnostima za lokalne migrantske zajednice u odjeljku “Aktivnosti”, ovaj digitalni alat želi otkriti potencijal migranata kao zagovornika održivog razvoja, kao i mogućnosti multikulturalizma u okruženju tolerancije i jednakosti. Opipljivi rezultati ovih inicijativa navedeni su u posebnom odjeljku “Rezultati”.

Projekt Shaping fair cities odabrao je simboličan datum, posebno relevantan za pokretanje ovog novog digitalnog alata: „Tjedan solidarnosti s narodima koji se bore protiv rasizma i rasne diskriminacije“, koji je počeo 21. ožujka, na Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije. Ovaj tjedan, koji je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, 1979. godine, želi potaknuti globalnu kulturu tolerancije, jednakosti i anti diskriminacije i pozvati svakog od nas da se usprotivi rasnim predrasudama i netolerantnim stavovima. Prema UN-u „znanje i informacije o različitosti ljudske rase, etničke pripadnosti i običaja pomažu u prevladavanju rasizma i temelj su za bolje razumijevanje, toleranciju i prihvaćanje“. Ovo je ujedno glavni cilj Digitalnog alata o ciljevima održivog razvoja i migracijama, koji je dostupan za savjetovanje i preuzimanje svim zainteresiranim osobama koje imaju migracijsko porijeklo i, općenito, široj javnosti, budući da su jednostavan edukacijski alat za obraćanje i procjenu migranata i drugih ranjivih skupina.

Svi ključni željeni rezultati definirani su u suradnji s projektnim partnerima, uz uključenost regionalnih institucija i općina, lokalnih vlasti, državnih službenika, organizacija i građana, na participativan način, zahvaljujući online komunikacijskim alatima unatoč teškoj situaciji s pandemijom.

Službeni koordinatori kampanje su: ROPS – Regionalni centar za socijalnu politiku iz Poljske i WeWorld-GVC iz Italije u suradnji s Emilia-Romagna regijom, koja je glavni partner na projektu.