Nakon drugog tjedna provođenja akcije ‘Očistimo grad’ djelatnici Čistoće obišli su sve gradske kotareve i na 800 lokacija na javnim površinama sakupili ukupno 200 tona otpada. Rezime je to prvog poluvremena akcije temeljitog čišćenja javnih gradskih površina koja je započela 16. lipnja s ciljem da se do 15. srpnja potpuno očiste od mikro deponija, kao i prostori oko kontejnera i zelenih otoka. Tako će do polovice srpnja djelatnici Čistoće i komunalni redari po dva puta obići svaki kotar, prema rasporedu redovnog odvoza glomaznog otpada te odvesti i sav otpad prijavljen za odvoz, kao i onaj nepropisno ostavljen.

Osim generalnog čišćenja javnih površina koje već sada ‘lakše dišu’, gradonačelnik Ivica Puljak najavio je proširenje akcije na zapuštene privatne deponije, a sve kako bi se promijenila slika grada i sustavno prionulo rješavanju pitanja (ne)čistoće. Tako će uz nastavak intenzivnog čišćenja javnih površina paralelno započeti postupak rješavanja problema privatnih deponija. Svi vlasnici privatnih zemljišta na kojima se stvaraju deponiji kažnjavat će se, kao prvi znak upozorenja, zakonski najnižim kaznama, nakon čega će dobiti rok od 15 dana da ga sami očiste. Ukoliko to ne učine, umjesto njih to će učiniti gradska tvrtka i službe koji će vlasniku za obavljen posao izdati račun. Napominjemo kako Grad ne smije javnim novcem čistiti privatne parcele.

Prateći tijek akcije gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zadovoljstvo napretkom, ali i odlučnost da se iskoriste sve raspoložive mjere kojima se može utjecati na povećanje stupnja čistoće i reda u gradu, pri čemu je apelirao na suradnju sugrađana koja je ključna za dugoročni uspjeh akcije i konačni cilj – ljepši u ugodniji život svih građana.

Podsjećamo i pozivamo građane da prijave lokacije nepropisno odloženog otpada putem mail adrese  ocistimograd@cistoca-split.hr ili putem obrasca na stranicama Čistoće https://www.cistoca-split.hr/