Danas je na Rivi održana manifestacija Dani otvorenih vrata EU projekata Urbane aglomeracije Split za koju su građani pokazali izniman interes, a najviše su ih zanimale informacije o Urbanoj aglomeraciji Split, o projektima koji se trenutno realiziraju uz pomoć bespovratnih EU sredstava, te su davali su svoje prijedloge za buduće projekte, a najviše ih je interesirala mogućnost energetske obnove objekata naročito u staroj gradskoj jezgri. Uz predstavnike Gradova Splita, Omiša, Solina te Općina Lećevica, Podstrana, Klis i Dugopolje, svoje projekte su prezentirali i predstavnici Centra za cjeloživotno učenje Zlatna vrata i Udruge MI koji također provode ITU projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda namijenjene uglavnom ranjivim skupinama i mladima do 25 godina te starijima od 55 godina nudeći im brojne besplatne radionice, edukacije, sportske aktivnosti za koje postoji izniman interes unatoč pandemijskim uvjetima pod kojima se iste provode. Građani su bili ugodno iznenađeni i probnom vožnjom do Bena s električnim mini busom nabavljenim u sklopu projekta Marjan 2020 – Brdo prošlosti, oaza budućnosti, a koji će u budućnosti prometovati od Rive do Park šume Marjan i prevoziti posjetitelje i građane. Vodovod i kanalizacija d.o.o. su predstavili svoja dva kapitalna projekta poboljšanja vodno – komunalne infrastrukture aglomeracija Split – Solin i Kaštela – Trogir koji po svojoj složenosti i vrijednosti mogu konkurirati Pelješkom mostu, kao najveći ikad ugovoreni EU projekti u Splitsko dalmatinskoj županiji. Ukupna vrijednost navedenih projekata Vodovoda i kanalizacije d.o.o. iznosi 2,57 mlrd kn, a ugovoreno EU sufinanciranje iznosi 1,778 mlrd kn.

Održana manifestacija se provela u sklopu nacionalne kampanje „Dani otvorenih vrata EU projekata“ koju koordinira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a kao dio šire kampanje Europske komisije pod nazivom „EU in My Region“ koja ima svrhu potaknuti građane Europske unije da se informiraju o brojnim projektima sufinanciranim bespovratnim sredstvima iz raznih EU fondova koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini, a koji podižu kvalitetu života i doprinose daljnjem razvoju njihove lokalne zajednice.

Grad Split kao grad nositelj Urbane aglomeracije Split i njegov Odsjek za provedbu ITU mehanizma unutar Službe za međunarodne  EU projekte koji je ujedno Posredničko tijelo za provedbu ITU mehanizma je organiziralo manifestaciju kako bi se građani i javnost upoznali s projektima koji se trenutno realiziraju i financiraju putem ITU mehanizma a doprinose povećanju kvalitete života svih stanovnika Urbane aglomeracije Split. Podsjetimo kako je do sada ukupno dodijeljeno bespovratnih 332 mil kn iz ITU mehanizma za 44 projekta korisnicima s područja Urbane aglomeracije Split, od čega su 3 završena i to nabavka autobusa za Promet d.o.o. te pješačko biciklističke staze u Gradu Omišu i Općini Podstrana, Svi ostali projekti su u realizaciji i trebaju biti završeni do kraja 2023.g.,  najznačajniji su Tehnološki park Dračevac, Dioklecijanova palača, uvođenje sustava eTicketing u Promet d.o.o., izgradnja Regionalnog transfuzijskog centra KBC Split, Otvorene ljetne pozornice, brojni brownfield projekti kroz koje se uređuju i privode svrsi brojni infrastrukturni objekti na području Gradova i Općina Aglomeracije, te je i 10 ugovorenih projekata namijenjenih poduzetničkim potpornim institucijama koje educiraju, informiraju i mentoriraju poduzetnike, te projekt Biraj biciklu. Cjeloviti popis odobrenih ITU projekata se nalazi u niže priloženoj tablici.